ANTONI TÀPIES, ARTISTA I CATALÀ UNIVERSAL



El dia 6 de febrer de 2012 Antoni Tàpies va morir.

“És molt important compensar el dolor amb l’amor d’aquell equilibri, et fa veure la vida amb optimisme”. Això és el que va dir Antoni Tàpies fa uns mesos abans de morir.
Tàpies l’artista universal català, que després del desert del franquisme va recuperar l’esperit de les avantguardes, va morir el dia 6  de febrer en el seu domicili barcelonès, la noticia es va comunicar ràpidament.

Va exposar des dels anys 40, i va fundar en plena postguerra el moviment Dau al Set al costat del poeta Joan Brossa i els pintors Joan Ponç i Modest Cuixart entre altres, com a grup artístic de ruptura, dadaista i surrealista.
Sempre va ser sensible als esdeveniments polítics i socials del moment: a finals dels 60 i principis dels 70 va intensificar la seva oposició a la dictadura franquista.

Va ser empresonat per assistir a una assemblea clandestina al Monestir de Montserrat per protestar pel Procés de Burgos.
Va conèixer el 1948 a Miró, un dels artistes que més admirava. Dos anys després, de la mà d'Eugeni d'Ors, que el va convidar al VII Saló dels Onze a Madrid, va fer la seva primera exposició individual, a les Galeries Laietanes de Barcelona.
També el 1950 va viatjar a París amb una beca de l'institut Francès, i allà va conèixer a Picasso, a qui va dedicar una de les seves obres públiques més famoses: Homenatge a Picasso (1981).

25-02-2012
Redactor: Aleix Rodés (6è)
Correctors: Martina Galilea (6è) i Andrea Panadero (6è)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada