CICLE MITJÀ I CICLE SUPERIOR VISITEN "LA RAJOLETA"



Els nens i nenes de Cicle Mitjà i de Cicle Superior van visitar el museu de Can Tinturé.
Cicle Mitjà va visitar la fàbrica de rajoles de mostra La Rajoleta i van veure com es treballaven i fabricaven les rajoles.
Cicle Superior van fer un treball de simetries i van dissenyar rajoles de mostra.

Ara us expliquem breument aspectes de la col·lecció de rajoles del museu:
El Museu Can Tinturé d'Esplugues de Llobregat, ubicat en una casa construïda a finals del segle XIX per l'arquitecte Claudi Duran i Ventosa a petició de Joan Tinturé Campreciós, acull el primer museu monogràfic de rajola de mostra de l'Estat Espanyol. El fons està constituït principalment per la col·lecció de Salvador Miquel, que va ser adquirida l'any 1999 per l'ajuntament d'Esplugues amb l'objectiu de preservar-la i fomentar-ne l'estudi i la difusió.

La col·lecció, que consta de més de 3000 rajoles de diferents estils i models, descobreix la importància com a expressió artística i patrimoni cultural de les rajoles de mostra, un producte ceràmic que ha servit per als revestiments dels habitatges de Catalunya i de la resta de la Península Ibèrica des de l'època medieval fins al moment en què es va començar a industrialitzar el seu procés de fabricació. Són el tipus de rajola que se solia col·locar a cuines, comunes, rentamans, sota balcons, arrimadors o frontals de graons, tot i que també s'utilitzaven per emmarcar i engrandir els plafons figuratius i els plafons d'encàrrec.

Alhora, el museu exposa peces del segle XIX extretes del recinte de la Fàbrica Pujol i Bausis, coneguda popularment com "La Rajoleta". Es tracta d'un centre productor de ceràmica modernista de la que trobem mostres en edificis tan singulars com el Parc Güell, la Casa Lleó Morera, la Casa Amatller o l'Institut Pere Mata de Reus. A l'antiga ubicació de la fàbrica Pujol i Bausis, situada a pocs metres de Can Tinturé, els diumenges s'hi poden visitar les restes de diferents tipus de forns per a la producció de ceràmica i una exposició temporal que introdueix a la història de la fàbrica.

Què és la rajola de mostra?
La rajola concebuda per al revestiment de petites o grans superfícies que per ella mateixa -amb un motiu decoratiu tancat-, o per grups de quatre o més rajoles, forma un dibuix que es pot repetir fins a l'infinit.

Hèctor Maroño. 5è. Classe: Els Oceans

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada