LA PETITA HISTÒRIA DE LA LOLA ANGLADA

Dibuix de la Lola Anglada quan era jove

Dolors Anglada i Sarriera coneguda popularment com a Lola Anglada, era una escriptora i il·lustradora per infants catalana.
Va néixer l’any 1892 el 29 d’octubre, a Barcelona, al carrer Mercaders i va morir a Tiana, on va viure la major part de la seva vida, l’any 1984 el 12 de setembre als 91 anys.
Lola Anglada de jove va estudiar a l’escola de la Llotja de Barcelona, va ser una il·lustradora i escriptora per infants catalana a l’època noucentista.

Joan Llevaries va aconseguir que el setmanari Cu-cut publiqués per primer cop un dibuix de
la Lola Anglada, l’any 1905. Poc més tard, el 1909, l’autora va col·laborar amb les seves il·lustracions al Patufet. Des d’aleshores va col·laborar d’una manera constant a les revistes per infants. L’any 1920 va decidir finançar-se l’edició de Contes del paradís (editorial Catalana) el seu primer conte que contenia dibuixos propis.

Lola Anglada va escriure i dibuixar molts contes. Alguns d’ells són:
En Peret (1928), Margarida (1929), Monsenyor Llargandaix (1929), Narcís (1930), Contes d’Argent (1934), El més petit de tots (1937), La Barcelona dels nostres avis (1949), La meva casa i el meu jardí (1958), Martinet (1960) i Les meves nines (1983).

La nostra estimada escola, es diu Lola Anglada, perquè els primers pares i mares que van portar els seus fills aquí, van decidir posar-l’hi aquest nom. Havia de tenir tres condicions: que fos dona, que estigués a favor dels nens, i que estigués a favor de Catalunya. Finalment li van demanar permís a la Lola Anglada si podien posar-li el seu nom a l’escola i a Lola Anglada li va encantar la idea. Així és com es va decidir el nom de la nostra escola.

Ella té una important col·lecció de nines antigues que continuava la iniciada pel seu pare (Actualment es troba exposada al museu Romàntic de Sitges). Al voltant d’aquest tema va escriure Les Meves nines i,... així acaba el meu article.

Redactora: Martina Ortega Briz (5è)
Correctores: Aida Ferrer Sánchez (5è) i Noelia Torreblanca Gracia (6è)
18-11-2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada