COLÒNIES - 2016. CS. ELS MONESTIRS DEL CISTER

Arcs apuntats (art gòtic) al monestir de Santes Creus

Els nens i nenes de 5è i 6è, van anar de colònies a  l’Espluga de Francolí. Van anar al monestir de Poblet, el monestir  més gran d’Europa en el que hi viuen gent. També van anar al monestir de Santes Creus. En els dos monestirs hi ha molts reis i reines de la Corona d’Aragó enterrats, entre ells Ramon Berenguer lV que el van enterrar en una banyera de marbre de color grana. Era molt interessant, van aprendre molt.


A les parets dels edificis hi havia unes marques que els picapedrers les feien servir perquè els reis els paguessin a l’hora d’ensenyar la seva feina. Era com una signatura per saber qui l’havia fet.
“Ora et labora” (pregar i treballar) és la frase que fan servir els monjos de l’ordre d’el Cister.
Fan 8 pregàries diàries: Matines, Laudes, Tèrcia, Sexta, Nona, Migdia, Vespres i Completes.


Montblanc és una ciutat medieval i és la ciutat de la llegenda de Sant Jordi.  Encara hi ha indicis de l’edat mitjana com “El Portal de Bobé” en el que hi ha forats a la muralla (espitlleres) per tirar-hi fletxes i uns balcons anomenats “matacà” per tirar aigua calenta i pedres per foragitar els possibles enemics. Tot era molt bell i bonic.


Van aprendre que a l’època de l’art romànic (S XI-XII) es construïa amb arcs de “mig punt” i a l’època de l’art gòtic (S XIII-XIV-XV) es construïa amb arc “apuntat”.


S’ho van passar mmmooolllltttt!! bé!!


Redactor: Jan Moya Piñieiro (5è)
Correctors/es: Jan Jou Bertolín (5è) i Martina Ortega Briz (5è)
17-12-2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada