ROALD DAHL


Acaba de fer 100 anys del naixement de Roald Dahl, un famós novel·lista i autor de contes infantils i juvenils. Roald Dahl va néixer el 13 de setembre de 1916 en una barriada acomodada de Llandaff, un districte de la ciutat de Cardiff, a Gal•les. Els seus pares, noruecs, li  van posar aquest nom en honor a Roald Amundsen, el conegut explorador que va conquerir el Pol sud.

A Roald no li agradaven gaire les escoles angleses, sobretot els internats en els quals va estudiar a partir dels 8 anys, ja que alguns professors eren molt estrictes, i va tenir companys de col•legi més grans que tampoc el van tractar bé. De fet, aquestes vivències negatives de la seva infància i els dies de col•legi van quedar plasmats en alguna de les seves obres, com en la seva auto-biografia “Boy, relats de la infància”.

Aquestes són algunes de les històries que va fer: “Matilda”, “Charlie i la fàbrica de xocolata”, “Les bruixes”, “James i el préssec gegant”, i altres històries.

Però no tot era dolent. Roald també recorda que una de les coses que més li agradava fer quan era petit, era visitar la botiga de llaminadures de la senyora Pratchett, on comprava les seves llaminadures preferides.

També algun dels internats en els quals va estar li va aportar vivències dolçes, com en un que era al costat de la fàbrica de xocolates Cadbury, que regularment enviava productes a l’escola perquè els nens els tastessin. Anys més tard, aquest fet, li serviria d’inspiració per escriure “Charlie i la fàbrica de xocolata”.

Amb 7 anys, ja va es va començar a interessar per l’escriptura i va començar a escriure el seu propi diari. A més, quan va estar als internats, com que trobava a faltar la seva família, va decidir  escriure totes les setmanes una carta a la seva mare per explicar-li coses.

Les seves males experiències en els col•legis el van allunyar de la universitat. Amb 17 anys no va voler seguir estudiant i es va fer explorador. Va viatjar a llocs com Terranova, una gran illa d’Amèrica. Després va marxar a l’Àfrica per treballar en una petroliera i, quan tenia 23 anys, es va allistar com a aviador a la Força Aèria Britànica per lluitar a la Segona Gerra Mundial. El seu avió va ser atrapat diverses vegades per l’enemic i en una ocasió fins i tot van arribar a abatre’l i va quedar greument ferit.

El 1942 se’n va anar a Washington i allà va començar a escriure contes infantils. Amb només 30 anys va començar a fer-se famós com a escriptor. També va escriure llibres per a adults però, sens dubte, va destacar en literatura infantil i juvenil i va arribar a ser considerat per molts l’escriptor de llibres més important del segle XX.

La primera novel·la per a nens de Roald va ser els “Gremlins” publicada el 1943. Als anys 60 després de casar-se amb una actriu famosa, (Patrícia Neal) amb la qual va tenir 5 fills va començar a escriure molts més llibres, sobretot dedicats als nens.

El segon llibre per a nens que va escriure va ser el conte titulat “James i el préssec gegant” que va ser una gran èxit. A Roald li encantava explicar històries als seus fills, històries que després es convertien en els seus llibres, com va passar amb “Charlie i la fàbrica de xocolata”.

Després d’ aquest llibre van venir molts altres èxits literaris, com “La meravellosa medicina de Jorge” , “El gigante bonachón”, “Cuentos en verso para niños perversos”, “Dani el campió del món”, “La girafa el pelicà i el mico” o “Matilda” que va ser el penúltim llibre i amb el qual va batre rècords de vendes.

Roald no va deixar d’ escriure i la seva obra ha estat traduïda a un munt d'idiomes. Però la fama no va caviar la seva peculiar forma d’escriure: li encantava fer-ho en una cabana, assegut al seu sofà i recolzat en una taula de fusta.

Aquest curs la biblioteca de cicle superior, per celebrar el centenari de Roal Dahl, ha comprat tota la col·lecció de llibres d’aquest autor. Ara cal llegir-los!

Redactora: Aida Ferrer (5è)

17-12-2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada